Archive for February, 2012

bewhere

Talpa este elementul consumabil. Ea ajunge să se tocească şi necesită înlocuire, spune Mircea Cioponea, Claymoor. Având în vedere că la pantofii „adevăraţi” talpa este cusută, înlocuirea cu una nouă este un proces facil.

Pentru îngrijirea pielii, prima dată trebuie să vedem ce fel de piele a fost folosită. Majoritatea pantofilor sunt făcuţi din piele de vacă, denumită box (după Joseph Box). Pentru îngrijirea regulată este nevoie de: cremă de pantofi la cutie (nu se vor folosi cremele lichide sau cele pe bază de silicon), un tricou de bumbac vechi sau o perie mică rotundă pentru aplicat crema, o perie mică sau pentru spaţiile înguste (sau o periuţă de dinţi soft), o perie mare de dat lustrul (preferabil din păr de cal) şi, opţional, mănuşi de cauciuc.

Se scot şireturile şi se pune pantoful pe şan. Se şterge de praf sau se curăţă cu săpun de piele. Se înfăşoară tricoul de bumbac pe index şi pe degetul mijlociu, se ia puţină cremă şi se aplică pe piele cu mişcări circulare apăsând uşor. Se lasă crema să intre în piele aproximativ 20 de minute. Lustrul se dă cu peria mare de cal. Acum pantoful trebuie să arate curat şi pielea să strălucească. Continue Reading →Cordovanul este o piele superba cu straluciri extraordinare (pantofii Carmina de mai jos sunt dovada vie), cu comprtare foarte buna in timp si mai ales cu o durabilitate de invidiat. Putini barbati romani poarta cordovan si este pacat. Unul din motive ar fi faptul ca in tara, cu o singura exceptie, nu se gasesc producatori de pantofi din cordovan  al doilea motiv fiind acela ca mare parte din barbati considera ca nu se vor acomoda cu cordovanul fiind “teapan”. Este adevarat ca exista o anumita rigiditate insa cu un calapod corect construit si cu o purtare regulata cordovanul se lasa, urmand a avea un pantof/gheata excelent dupa ani si ani de putare.
Ingrijirea cordovanului este extrem de simpla. Fiind o piele foarte bogata in grasimi are tendinta ca in punctele de inflexiune sa expulzeze grasimea formandu-se mici reziduri. Nu este nimic in neregula cu pielea stergeti-le cu o carpa. Pentru curatare folositi crema speciala de cordovan iar pentru zgarieturi “os de caprioara”.Folosirea acestui tip de os foarte neted   inainte de aplicarea cremei actioneaza asupra porilor permitand mai apoi grasimii sa fie reabsorbita de piele. Daca nu aveti os de caprioara puteti folosi un dos de lingura. Aveti insa grija sa degresati lingura in prealabil. Have fun!

foto: Rem Ragimov,  Saint Petersburg, Russia